Geschiedenis van emofaces.nl

1998 Het Eerste Begin

Emofaces.nl wordt gemaakt door mijzelf, Marijn Kampf. Ik maakte mijn eerste Emoface in 1998. Toen noemde ik ze nog smiley, maar daarover later meer. Tijdens mijn studie had ik de neiging om allerlij tekeningetjes te maken tussen mijn notities. In een bijzonder saaie les zocht ik naar een figuurtje waarvan ik zo veel mogelijk verschillende variaties kon maken. Ik kwam uit op de klassieke gele smile uit de jaren 60. De eerste creaties waren de cactus en varken emofaces.

Rond dezelfde tijd begon ik met het leren van een grafisch programma op de computer. Aangezien het leuker is om te leren met een praktisch en interesant onderwerp begon ik de Emofaces over te nemen. Omdat ik enigsinds trots op mijn eerste creaties was besloot ik ze te delen op mijn persoonlijke website (Je kan de emofaces er niet meer vinden).

2000 Smiley-faces.nl

Een paar jaar en meer dan honderd Emofaces verder begon ik te denken aan een apparte website voor ze. Na een periode van programmeren werd smiley-faces.nl geboren, wat in de daarop volgende periode uitbreide met wallpapers, scherm beveiliging programma, t-shirts en een forum.

Alles was klaar voor een goed einde. Helaas begon ik e-mails en brieven te ontvangen van een bedrijf dat een trademark op het smiley symbool en woord claimt. Persoonlijk geloof ik zijn claim niet, maar helaas zet mijn website niet USD 100,000,000* om per jaar. Ik kon de hoge kosten van dure trademark advokaten niet betalen om uit te vinden of ze gelijk hebben.

Tussen twee haakjes, als zijn claim geldig is heeft hij natuurlijk alle rechten om hem te verdedigen. Onafhankelijk daarvan, goed voor hem dat hij zo slim is geweest om een trademark aan te vragen.

2002 Smiling-faces.com

Ok, terug naar waar ik het over had. Omdat ik het geld niet had om zijn gelijk of ongelijk uit te vinden besloot ik om de naam van mijn site te veranderen van smiley-faces.nl to smiling-faces.com. Ook heb ik hoe mijn ontwerpen eruit zagen gewijzigd.

We komen nu in de Oor jaren, van 2002 tot 2007. Het toevoegen van de oren was niet zo'n heel erg populaire beslissing voor de meeste bezoekers van mijn website. Apen was een van de vriendelijkere omschrijvingen die ik in mijn e-mail ontving. Na verloop van tijd kreeg het nieuwe ontwerp zijn eigen aanhang. Ik ronde mijn studie af en had daarom niet zo veel tijd meer om aan mijn website te besteden.

2007 Emofaces.nl

Nadat ik mijn ontwerpen gewijzigd had, bleef ik met het idee rondlopen dat ik hier gebruik van zou kunnen maken. Na redelijk wat tijd in de avonden en weekeindes heb ik twee nieuwe versies van mijn Emofaces gemaakt. Alle drie - emoticons, buddy icons en smilies - kan je nu vinden op emofaces.nl. Dus toch nog een gelukkig einde!

Bedankt voor je bezoek en veel plezier!

Marijn

* Dit getal is niet meer te vinden op hun website, gelukkig is er altijd nog achrive.org waar een oude versie te vinden is van hun claim.